T 040 851 90 80
info@wattanders.nl

Bel voor een vrij- blijvende afspraak

In het kort over...

Welke inkoopstrategieen zijn er voor elektriciteit?

Op basis van jarenlange ervaring met het inkopen van energie zijn de volgende basisstrategie├źn te onderscheiden:

ENDEX Plus Vrij

De aanbesteding heeft geleid tot een opslag op ENDEX. Deze opslag wordt door de leverancier gebruikt voor het afdekken van zijn risico en het uitvoeren van operationele activiteiten (facturatie, switch, sales). Met behulp van de opslag is uw organisatie in staat om op iedere handelsdag van ENDEX de leveringsprijs te bepalen en vast te leggen. Volledig onafhankelijk van een energieleverancier kan uw organisatie haar energiekosten bepalen en het risico spreiden door gespreide inkoop van volumes.

ENDEX Plus Schema

De aanbesteding heeft geleid tot een opslag op ENDEX. De ontwikkeling van de energieprijs is niet te voorspellen. Daarom wordt een vaststaand inkoopschema bepaald om het sentiment uit te sluiten en het risico te spreiden. Het Inkoopschema bestaat uit deadlines en te klikken volumepercentages voor meerdere kalenderjaren.

ENDEX Ongewogen Gemiddeld

De leveringsprijs komt tot stand op basis van het ongewogen gemiddelde van alle ENDEX settlement noteringen 12.00 uur + overeengekomen opslag tussen het moment van starten van het volgen van de markt tot de laatste dag van de notering van dit kalenderjaar. Deze strategie leidt tot de meest marktconforme prijs.

APX Gemiddeld

De leveringsprijs komt tot stand op basis van het ongewogen gemiddelde van de APX-day ahead BASE noteringen in een kalendermaand + overeengekomen opslag. Deze strategie heeft in de afgelopen twee jaren zeer goede resultaten opgeleverd. De strategie is vrij risicovol, omdat pas in het jaar van levering de uiteindelijke leveringsprijs wordt bepaald.

Neem contact met ons op over de beste inkoopstrategie voor uw bedrijf.