T 040 851 90 80
info@wattanders.nl

Bel voor een vrij- blijvende afspraak

In het kort over...
 • Welke leverancier heeft de laagste prijs?
  Meer...

 • Hoe energieoffertes te vergelijken?
  Meer...

 • Waarop letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract?
  Meer...

 • Hoe kunnen energiekosten worden verlaagd?
  Meer...

 • Uit welke kosten bestaat een energiefactuur?
  Meer...

Uit welke kosten bestaat een energiefactuur?

De energierekening bestaat uit drie componenten:

 1. De kosten voor de levering van elektriciteit of gas (30%)
  De kosten voor levering van elektriciteit of gas worden bepaald door de hoogte van het verbruik (maand of jaar) en de leveringsprijs die contractueel is overeengekomen met een energieleverancier. Een volledig overzicht van alle elektriciteitsleveranciers in Nederland is hier te vinden. Een volledig overzicht van alle gasleveranciers in Nederland is hier te vinden.

 2. De kosten voor de netbeheerder (30%)
  Deze component is bedoeld voor het beheer en onderhoud van de kabels en leidingen en de aansluiting op het energienet. De kosten worden betaald aan de regionale netbeheerder en zijn afhankelijk van de technische capaciteit van de elektriciteits- of gasaansluiting. Deze zogenaamde netwerkkosten (ookwel transportkosten of kosten voor ATS (Aansluiting, Transport en Systeemdiensten) worden jaarlijks vastgesteld en goedgekeurd door de Energiekamer. De hoogte van de netwerkkosten worden niet beïnvloed door de keuze voor een bepaalde energieleverancier.

  In deze component vallen tevens de kosten voor het huren van de gas- of elektriciteitsmeter. In praktijk kan dit door een onafhankelijke partij in rekening worden gebracht.

 3. Energiebelasting (40%)
  Een groot deel van de energierekening wordt in beslag genomen door Energiebelasting en BTW. De Energiebelasting wordt jaarlijks aangepast en wordt in stappen geheven.

  De tarieven voor 2011 zijn hier terug te vinden: 

Wattanders is een onafhankelijke energieconsultant die helpt bij het inzicht krijgen in de energierekening en het verlagen van de energiekosten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.

TipsTips
 • Controleer uw energierekening - 10% van de facturen is niet juist
 • U kunt zelf de hoogte van uw energieprijs bepalen
 • Energiekosten kunnen structureel lager door het maken van bewuste keuzes