Nieuws
  • 01-05 Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes Meer...
  • 15-04 Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik Meer...
  • 08-04 App maakt duurzaamheid een spelletje Meer...
  • 27-03 Datacentra weinig transparant over herkomst stroom Meer...
  • 21-03 Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast Meer...
08 november 2013

Backloading neemt belangrijke horde, maar in reactie daalt de CO2-prijs

​​"Eindelijk!" Inclusief het uitroepteken was dat de reactie van Eurocommissaris Connie Hedegaard (Klimaat) op de officiële adoptie door de Europese Raad van Ministers van het voorstel tot backloading van CO2-emissierechten. Dit komt neer op het uitstellen van veilingen van CO2-uitstootrechten om zo schaarste te creëren, zodat de prijs naar een gewenst niveau kan worden getild. Het backloadingvoorstel komt hiermee in de laatste fase.

​Backloading is een lang gekoesterde wens van het Europese Parlement, dat hiermee een begin hoopt te maken met reparatie van het haperende Europese emissiehandelssysteem (ETS). Vriend en vijand zijn het erover eens dat er structurele aanpassingen nodig zijn om het ETS beter te laten functioneren. Maar die aanpassingen vragen tijd.

Om ook op korte termijn een beter functionerend ETS te verkrijgen, is backloading bedacht. Het idee is dat de veiling van 900 mln uitstootrechten met enkele jaren wordt uitgesteld. Dat zou de beschikbare hoeveelheid rechten in het systeem meer in lijn brengen met de werkelijke uitstoot die plaatsvindt. Nu is die balans zoek: er zijn meer rechten dan nodig om de uitstoot af te dekken.

De Raad heeft zich nu na de Europese Commissie en het parlement achter dit idee geschaard. Dat is geen grote verrassing, nadat Duitsland eerder deze week definitief om bleek. De positie van Duitsland bleef lange tijd onduidelijk, mede als gevolg van nationale verkiezingen.

Het is nu aan de Raad om samen met het Europese Parlement en de Europese Commissie tot een juridische tekst te komen zodat het voorstel promoveert tot wet. De verwachting is dat eind dit jaar de definitieve overeenstemming kan worden beklonken.

De prijs voor CO2-emissierechten reageerde deze vrijdag met erg weinig enthousiasme op de procedureel genomen horde. Zowel het contract voor dit jaar als voor volgend jaar stond rond een dubbeltje in de min, beide onder de EUR 5 per ton. Handelaren zullen nauwelijks verrast zijn door de genomen stap, waardoor dit al in de prijs was verwerkt.

Bron: Energeia.nl

<< Terug