Nieuws
  • 01-05 Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes Meer...
  • 15-04 Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik Meer...
  • 08-04 App maakt duurzaamheid een spelletje Meer...
  • 27-03 Datacentra weinig transparant over herkomst stroom Meer...
  • 21-03 Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast Meer...
09 december 2011

‘Boycot Iran leidt tot olieprijs van 0′

Zodra er een olieboycot tegen Iran komt zal de olieprijs stijgen tot 250 dollar per vat. Dat zegt Ramin Mehmanparast, de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Niet waar, de olieprijs stijgt hooguit tot 150 dollar, meldt De Pers. 

Mehmanparast deed zijn uitspraak in een interview met de Iraanse krant Sharq op zondag 4 december. Het bericht werd direct opgepikt door het Britse persbureau Reuters. De Verenigde Staten hanteren al een hele tijd een boycot van Iraanse olie. Daarnaast heeft de Amerikaanse Senaat ingestemd met het bestraffen van financiële partijen die zakendoen met de Iraanse Centrale Bank, die de betalingen van de Iraanse olie-export afhandelt. De Europese Unie twijfelt al tijden over een olieboycot van Iran. De plannen voor een olieboycot ontlokten Mehmanparast tot een dreigende reactie. ‘Als jullie sancties willen opleggen tegen onze handel in olie en gas, moeten jullie de consequenties van tevoren goed overwegen’, zei hij tegen de Iraanse krant Sharq. ‘Ik denk niet dat de wereld en vooral het Westen momenteel goed genoeg voorbereid zijn om het over dergelijke zaken te hebben.’

Bewering onjuist
Volgens het gratis dagblad De Pers is de bewering van Mehmanparast over de stijging van de olieprijs onjuist. ‘In de onwaarschijnlijke situatie dat de olie-export van Iran wordt stilgelegd. geloof ik nog steeds niet dat de prijzen gaan verdubbelen’, aldus Robin Mills, een analist bij Manaar Energy Consulting tegen vakpublicatie Gulf News. ‘Saoedi-Arabië zal zijn productie verhogen en zelfs als dat niet gebeurt en de hele Iraanse export stilvalt, zal de prijs misschien omhooggaan naar 150 dollar per vat. Andere analisten komen tot eenzelfde inschatting. Investeringsmaatschappij Pimco liet er zelfs een uitvoerige analyse op los. Best case: een olieprijs van130 tot 140 dollar per vat, die zich na enkele maanden weer rond de 120 dollar zal stabiliseren. Worst case: een prijs van 150 dollar per vat met uitschieters naar boven, gedurende zes maanden.

Bron: Ensoc.nl

<< Terug