Nieuws
  • 01-05 Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes Meer...
  • 15-04 Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik Meer...
  • 08-04 App maakt duurzaamheid een spelletje Meer...
  • 27-03 Datacentra weinig transparant over herkomst stroom Meer...
  • 21-03 Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast Meer...
12 december 2011

‘Investeren in duurzame energie gaat door’

De industrie laat zich niet weerhouden door moeizame klimaatonderhandelingen. Bedrijven gaan gewoon door met investeren in duurzame energie, meldt het FD.

Industriële multinationals als het Duitse Siemens en het Zweeds-Zwitserse ABB kopen op grote schaal innovatieve duurzame bedrijven op. Ze verwachten dat in die hoek de komende jaren geld valt te verdienen. Ook de grote vervuilers uit de staalsector of de luchtvaartindustrie gaan op de duurzame groene toer, al is het maar om de energiekosten te verlagen. De omschakeling van fossiele naar schone energiebronnen is een kwestie van lange adem, maar enkele succesverhalen tekenen zich al af, meldt het Financieele Dagblad op basis van gesprekken met financieel experts.

Zonne-energie
Zonne-energie is sterk in opkomst. In de Sahara en in Zuid-Italië concurreert zonnestroom nu al subsidievrij met grijze stroom uit het stopcontact. De gebieden waar deze ‘netpariteit’ geldt zullen zich komende jaren uitbreiden. Dat komt doordat het rendement van zonnecellen verbetert door technologische ontwikkelingen. Ook daalt de prijs van zonnepanelen omdat China ze op grote schaal is gaan produceren. Wat verder helpt is dat de kosten van grijze stroom blijven stijgen. In Zuid-Europa zijn zonnepanelen al ingeburgerd. Daar nemen architecten ze steeds vaker in het ontwerp van een huis meenemen, geïntegreerd in het dak.

Groene pioniers
Naast technologische innovaties zijn ook pioniers nodig om een technologie te kunnen laten doorbreken. Zonne-energie zou nog in de kinderschoenen staan als Duitsland krap tien jaar geleden niet had besloten vol op schone energie in te zetten. Dankzij het stabiele subsidiestelsel hebben de Duitsers deze sector op de kaart gezet. Tot enkele jaren geleden hadden Duitse bedrijven tweederde van de markt in handen. Ook in andere energiesectoren zijn pioniers aan te wijzen, zoals de Deense windturbinebouwer Vestas en autofabrikant Tesla die als eerste een volledig elektrische auto op de markt bracht.

Slimme technologieën
Een slim schakelkastje in de wasmachine bepaalt straks wanneer de was het goedkoopst gedraaid kan worden. Goedkoop is wanneer er veel stroomaanbod is of weinig vraag. Het levert de consument een lagere energierekening op, maar het bespaart ook energie. Door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen met slimme technologieën is er minder productiecapaciteit bij energiebedrijven nodig. Een bijkomend voordeel is dat de netwerkbedrijven minder dikke elektriciteitskabels in de grond hoeven te leggen. Dat scheelt in de kosten.

Energiebesparing
Bedrijven en huishoudens zijn op talloze manieren bezig op energie te besparen, zoals op verlichting via de spaarlamp, led-verlichting of sensoren waardoor overbodige verlichting zichzelf uitschakelt. Een andere grote besparingsoptie is isolatie. Investering in de isolatie van een tochtig woonhuis verdienen zich meer dan terug. Moderne, beter geïsoleerde huizen gebruiken nog maar een fractie van de energie van oude huizen. Door de introductie van warmtepompen en elektrisch koken zal aardgas helemaal uit huizen verdwijnen.

Bron: Ensoc.nl

<< Terug