Nieuws
  • 01-05 Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes Meer...
  • 15-04 Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik Meer...
  • 08-04 App maakt duurzaamheid een spelletje Meer...
  • 27-03 Datacentra weinig transparant over herkomst stroom Meer...
  • 21-03 Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast Meer...
12 december 2011

Zonnepanelen meest geschikt voor energiebesparing

Plaatsing van zonnepanelen is de beste methode om energie te besparen in de bestaande bouw. Dat lijkt uit een enquête door BouwKennis onder bouwende partijen en installateurs.

Om te achterhalen hoe gebouwen het beste energiezuinig gemaakt kunnen worden, is door BouwKennis gevraagd aan bouwende partijen welke installatietechnische methoden het meest geschikt zouden zijn. De meest populaire installatietechnische oplossing zijn zonnepanelen met gemiddeld 39%. In voorgaande jaren werden de nieuwe generatie ketels het vaakst genoemd. Die oplossing staat met gemiddeld 37% nog op een tweede plaats. Wellicht komt de opmars van zonne-energie door het feit dat grid parity steeds dichterbij komt. Dat is het moment waarop zonne-energie goedkoper is dan grijze stroom. De prijzen van grijze stroom nemen toe, terwijl zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter worden.

Warmtepompen
Warmtepompen worden door gemiddeld 20% van de marktpartijen gezien als meest geschikte manier om gebouwen energiezuinig te maken. Het grote verschil met de meest populaire oplossingen komt doordat een warmtepomp een grotere investering is in de bestaande bouw. Er zijn eerst andere stappen nodig alvorens de warmtepomp succesvol kan worden geplaatst. Bij het plaatsen van warmtepompen moet erop gelet worden dat de isolatie en het afgiftesysteem op orde zijn en dat er genoeg ruimte is om een bronsysteem aan te leggen. Naast zonnepanelen vinden installateurs  zonneboilers ook geschikt  om de bestaande bouw energiezuiniger te maken. Opvallend is dat zij vaker dan andere markpartijen een warmtekrachtkoppeling en domoticasystemen aanbevelen.

Bron: Ensoc.nl

<< Terug