Nieuws
  • 01-05 Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes Meer...
  • 15-04 Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik Meer...
  • 08-04 App maakt duurzaamheid een spelletje Meer...
  • 27-03 Datacentra weinig transparant over herkomst stroom Meer...
  • 21-03 Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast Meer...
13 december 2013

SJOEMELSTROOM

​Het begrip ‘Sjoemelstroom’ wordt steeds vaker genoemd in gesprekken over  groene stroom. Er wordt gesuggereerd dat energieleveranciers sjoemelen met de inkoop van groene stroom en dat bedrijven en consumenten worden opgelicht en bedrogen. Ik vind dit erg kort door de bocht en voorbij gaan aan de eigen verantwoordelijkheid van een eindafnemer.

Het is absoluut zo dat energieleveranciers er tot op heden weinig aan gedaan hebben om aan hun klanten uit te leggen wat ‘groene stroom’ nou eigenlijk is. Vooral bedrijven moeten een meerprijs betalen voor groene stroom en in veel gevallen is niet precies duidelijk waar de groene stroom vandaan komt. De meerprijs is bovendien vaak veel te hoog in relatie tot de werkelijke kosten. Energieleveranciers hebben dankbaar gebruik gemaakt van het gebrek aan kennis bij hun klanten.

Zoals zo vaak in de energiemarkt ontbreekt het aan transparantie. Transparantie over de manier waarop het systeem rond groene stroom georganiseerd is en vooral transparantie over de mogelijkheden die dit systeem aan bedrijven en consumenten biedt. Wattanders geeft sinds een aantal jaren uitleg over het systeem en over de mogelijkheden. En met succes!

Het systeem draait rond de Garantie van Oorsprong. Garanties van Oorsprong geven informatie over waar en de manier waarop stroom is geproduceerd. Zij bewijzen dat elektriciteit op een duurzame manier is opgewekt. Eindafnemers hebben de mogelijkheid om zelf te bepalen waar de Garanties van Oorsprong vandaan moeten komen. Ze zijn niet verplicht om dit via een energieleverancier te doen, maar kunnen ze ook rechtstreeks bij de bron aankopen. Hierdoor wordt het mogelijk om steeds meer nationale, regionale of zelfs lokale productie te stimuleren. Niet alleen van bestaande duurzame projecten, maar zelfs van nieuw te bouwen projecten. En daarmee hebben alle bedrijven en consumenten een  mooie kans om een eerste invulling te geven aan hun eigen verantwoordelijkheid bij het inkopen van groene stroom. Het blijven wijzen naar het gesjoemel  van energieleveranciers is niet meer voldoende.

Door Jeroen Setz – Eigenaar Wattanders

<< Terug