Nieuws
  • 01-05 Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes Meer...
  • 15-04 Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik Meer...
  • 08-04 App maakt duurzaamheid een spelletje Meer...
  • 27-03 Datacentra weinig transparant over herkomst stroom Meer...
  • 21-03 Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast Meer...
16 december 2013

Geen redding voor Greenium

​​De in zwaar weer verkerende energieleverancier Greenium Energy heeft geen deal bereikt met een geïnteresseerde potentiele partner. De deadline die bij de verkenning daarvoor werd gehanteerd was 15 december en pogingen om tot een samenwerking te komen bleken vruchteloos. Directeur Martin Valent van Greenium zegt dat half januari de knoop moet worden doorgehakt. Of er is dan een deal met een andere partij, of het besluit moet vallen Greenium "op te heffen".

​Valent noemt het "vervelend" dat de inspanningen om een afspraak te bereiken met investeerders tot dusverre op niets uitgelopen zijn. Greenium zou overleg hebben gevoerd met een groepje van investeerders die actief zouden willen worden op de energiemarkt. Via Greenium zouden zij direct een klantgroep in handen kunnen krijgen om op door te gaan bouwen.

Overigens is het nog een lastige discussie: zijn de klanten die energie krijgen via Greenium wel klanten van Greenium? Daar bestaan verschillende opvattingen over. Greenium opereert als white label, een inmiddels verboden constructie waarbij Greenium doet alsof het een zelfstandig leverancier is, terwijl het eigenlijk slechts een wederverkoper is. Wederverkoper van Anode in dit geval. Anode heeft een leveringsvergunning en de klanten die bij Greenium afnemen zijn feitelijk Anode-klant.

Op basis van de pandrechtbepaling in de overeenkomst tussen Greenium en Anode zou de vergunninghouder alle recht hebben om de klanten als eigen bezit te claimen. Anode riep klanten op om direct aan Anode te betalen. Directeur Eric van Teeffelen van Anode legt uit dat dit gebeurde op basis van een zogenoemde "stille verpanding". Door de openbaarmaking daarvan moeten klanten niet langer betalen aan Greenium, maar aan Anode (net als bij Endon-klanten die direct aan Dong moesten gaan betalen toen Endon omviel).

Zowel grootverbruikers als kleinverbruikers die klant zijn bij Greenium hebben een oproep voor directe betaling ontvangen van Anode. "De betaling van de klant dient zo als onderpand", aldus Van Teeffelen. "En wij hebben als leverancier ook een zorgplicht naar de kleinverbruikers toe. Het is van groot belang dat ze aan Anode storten, als ze hun factuur aan de bodemloze put van Greenium overmaken moeten ze waarschijnlijk alsnog aan Anode betalen."

Woordvoerder Saskia Bierling van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat in reactie weten dat de waakhond het ook zo ziet dat afnemers een contract hebben bij Anode. "We hebben geconstateerd dat het bij leverancier Anode voor de klanten goed op orde is, hoe het op dit moment organisatorisch geregeld is bij Greenium is in dat opzicht in ons toezicht niet van belang."

Een energiebedrijf dat er slecht voor staat zo voor de kerstdagen; het doet herinneren aan het omvallen van Trianel vorig jaar. Essentieel verschil is dat Trianel white labels faciliteerde en dus veel leveranciersmerken in de problemen bracht. Greenium is zelf zo'n label en mag volgens de ACM-regels inmiddels niet meer als echte leverancier worden gezien.

Bron: Energeia.nl

<< Terug