Nieuws
  • 01-05 Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes Meer...
  • 15-04 Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik Meer...
  • 08-04 App maakt duurzaamheid een spelletje Meer...
  • 27-03 Datacentra weinig transparant over herkomst stroom Meer...
  • 21-03 Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast Meer...
24 augustus 2011

Verhagen verwacht dat kolencentrale er toch komt

Minister Verhagen heeft aangegeven te verwachten dat de vernietiging van de vergunning door de Raad van State niet het einde van de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven betekent.

De uitspraak van de Raad van State over de kolencentrale in de Eemshaven geeft aan hoe ingewikkeld vergunningverlening is bij dit soort grote projecten. Dat zei minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) woensdag. Maar hij verwacht niet dat de uitkomst van het nader onderzoek nieuwe vergunningverlening voor de elektriciteitscentrale van RWE/Essent in de Eemshaven in de weg zal staan.

Volgens de Raad zijn de gevolgen voor de Nederlandse Waddeneilanden wel goed onderzocht, maar moeten effecten op de Duitse eilanden nog worden bekeken. De verwachting van het kabinet is dat de gevolgen van de kolencentrale voor de Duitse Waddeneilanden niet anders zijn dan voor de Nederlandse en er alsnog instemming komt.

De minister erkende dat het project enige vertraging oploopt, maar het heeft volgens hem geen gevolgen voor de energieverstrekking. Ook minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) denkt dat uiteindelijk wel zal worden ingestemd met verdieping van de Eemshaven, een ander punt waarover de Raad viel.

De VVD-bewindsvrouw hoopt de juridische strubbelingen over de vaargeul 'zo snel mogelijk' te hebben gerepareerd. Ze noemde de vertraging woensdag, na afloop van een ministerraad over Prinsjesdag, vervelend 'voor een gebied met deze economische potentie'. Ook Verhagen wees daar op. 'Energie hoort bij de topsectoren van onze economie.'

Vanuit milieuorganisaties en klimaatwetenschappers kwamen veel positieve reacties op de uitspraak van de Raad van State. Eerder vandaag zei een woordvoerder van Greenpeace juist dat de kolencentrale 'er nooit meer komt'. RWE/Essent gaf juist aan nog niet te weten hoe het nu verder moet met de kolencentrale en zich te beraden op de uitspraak. De toekomst van de centrale, dat het grootste energieproject van Nederland vormt, blijft voorlopig nog onduidelijk. 

Bron: clubvan30.nl

<< Terug