Nieuws
  • 01-05 Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes Meer...
  • 15-04 Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik Meer...
  • 08-04 App maakt duurzaamheid een spelletje Meer...
  • 27-03 Datacentra weinig transparant over herkomst stroom Meer...
  • 21-03 Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast Meer...
24 september 2013

Intraday-prijzen Ice-Endex per 2014 foetsie, Vemw oppert eerdere slotstand

LONDEN/AMSTERDAM (Energeia) - Energiebeurs Ice-Endex stopt met de publicatie vanintraday-noteringen. Per 2014 worden de middagnoteringen in de ban gedaan. Dat heeft Ice-Endex deze dinsdag bekend gemaakt via een mededeling aan beursleden. Na de jaarwisseling worden alleen nog end of day-prijzen gepubliceerd.

​Het voornemen van de energiebeurs om te stoppen met intraday-prijzen in de termijnhandel gas en stroom zong al rond in de markt. Energeia tekende op basis van verschillende betrokken partijen al op dat Ice-Endex op het punt stond om dit najaar te stoppen met de publicatie van de middagstanden. 

Marktpartijen schrokken daarvan en vroegen Ice-Endex om het rustig aan te doen als het doorvoeren van de verandering echt noodzakelijk zou worden geacht. Ice-Endex wilde eerder niets kwijt over de voornemens, maar woordvoerder Claire Miller bevestigt de actie nu. Een "evaluatie van de marktdata" wordt door de energiebeurs in de mededeling aan leden als reden genoemd om te stoppen met het vrijgeven van intraday-noteringen. Betrokkenen vertellen Energeia dat het niet goed gesteld was met de betrouwbaarheid en transparantie van de noteringen wegens risico van beïnvloeding van de afgegeven middagprijzen. En, naar verluidt als gevolg daarvan, dat leden uit het pricingpanel dat prijsquotes afgeeft bij Ice-Endex waren opgestapt.

De vraag is wat het stopzetten van de intraday-publicaties betekent voor de energiehandel. Veel handel zou op dit moment drijven op de standen, met name de elektriciteitshandel. 

Bron: Energeia.nl

<< Terug