Nieuws
  • 01-05 Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes Meer...
  • 15-04 Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik Meer...
  • 08-04 App maakt duurzaamheid een spelletje Meer...
  • 27-03 Datacentra weinig transparant over herkomst stroom Meer...
  • 21-03 Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast Meer...
25 oktober 2013

Dutch Design Week: jurkjes met uitklapbare zonnecellen en solarbank

​​EINDHOVEN (Energeia) - Tijdens de Dutch Design Week die deze week plaatsvindt in Eindhoven speelt energie een belangrijke rol. Verschillende ontwerpers haken in op het thema energietransitie. Vooral zonne-energie blijkt populair onder de creatievelingen, om opladen van de telefoon altijd en overal mogelijk te maken.

De Dutch Design Week is een jaarlijks evenement waarbij door heel Eindhoven exposities en evenementen gaande zijn rond design en mode. Innovatieve denker en kunstenaar Daan Roosegaarde kreeg dit jaar veel aandacht met zijn concept voor een slimme snelweg. Voor die weg vol (energie)innovaties werkt hij samen met bouwbedrijf Heijmans. Samen willen zij "de weg duurzaam en interactief maken door slimme verlichting, energie oogsten en verkeerstekens die zich aanpassen aan de wegsituatie", aldus Heijmans.

Tientallen celletjes
In een aantal etalages van winkels hangen kledingstukken met geïntegreerde zonnecellen. Ontwerpster Pauline van Dongen ontwierp een jas en een jurk met "draagbare zonnecellen". Tientallen kleine cellen zijn daarop aangebracht en als deze een vol uur worden blootgesteld aan de stralende zon kan volgens Van Dongen een gemiddelde smartphone voor 50% worden opgeladen. De paneeltjes kunnen onzichtbaar worden gedragen en zijn uitklapbaar bij een moment om op te laden.

Het team achter de draagbare zonnecellen bestaat uit van Dongen , Christiaan Holland (projectleider Gelderland Valoriseert van de Hogeschool van Arnhem) en Gert Jan Jongerden (Solar-energy expert). Jongerden was directeur van Helianthos, de fabriek voor de productie van flexibele zonnecellen van Nuon, die door de Vattenfall-dochter werd afgesloten.

Holland werkte eerder bij TNO en het ministerie van Economische Zaken. Als projectleider bij de Hogeschool van Arnhem richt hij zich op initiatieven voor duurzame energie, waarbij zijn aandacht uitgaat naar "het slaan van bruggen en het organiseren van interactie tussen bedrijven in de regio en de betrokken kennisinstellingen". Einddoel is om de kleding met zonnecellen commercieel in de markt te gaan zetten.

Bron: Energeia.nl

<< Terug