Nieuws
  • 01-05 Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes Meer...
  • 15-04 Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik Meer...
  • 08-04 App maakt duurzaamheid een spelletje Meer...
  • 27-03 Datacentra weinig transparant over herkomst stroom Meer...
  • 21-03 Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast Meer...
26 september 2013

Kamp houdt vast aan sluiting kolencentrales

‚ÄčMinister Henk Kamp van Economische Zaken houdt vast aan de sluiting van vijf kolencentrales zoals afgesproken in het Energieakkoord. 

‚ÄčKamp heeft dat donderdag gezegd in reactie op een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die oordeelt dat het sluiten van de kolencentrales in strijd is met de concurrentieregels.Kamp gaat nog met de ACM praten en zal het onderwerp ook in Brussel bespreken. Maar de sluiting van de centrales wil hij doorzetten want ''dat is een belangrijk onderdeel van het Energieakkoord''.

Op verzoek van de ChristenUnie komt Kamp met een brief waarop hij reageert op het advies van de ACM. Henk Don, bestuurslid van ACM, zei eerder juist niet te verwachten dat het plan nu uitgevoerd wordt. "Het zou me verbazen als zij na dit oordeel doorgaan op de ingeslagen weg", aldus Don.

Mark Rutte noemt het resultaat de ACM "een steen in de schoen." Dat zei de premier tijdens algemene politieke beschouwingen in een reactie op het onderzoek. "De kolencentrales willen we echt sluiten, dat is de ambitie van het kabinet en de ambitie van het energieakkoord", aldus Rutte. 

SER
Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), laat in een reactie aan NU.nl weten dat hij de komende maanden met de betrokken partijen weer om tafel gaat zitten om te kijken of er aanpassingen gemaakt kunnen worden.

Draijer, die namens de SER de onderhandelingen over het energieakkoord heeft geleid, vreest niet dat het akkoord nu op wankelen staat. "Alle betrokken partijen hebben zich gecommitteerd aan de gemaakte afspraken. Het energieakkoord staat, daar is geen twijfel over mogelijk", zegt Draijer.

Geheel
De SER-voorzitter zet vraagtekens bij de manier van onderzoeken van de ACM. "Er is een specifiek onderdeel genomen en daarover is een oordeel geveild zonder naar het geheel te kijken. Het opwekken van zon- en windenergie hebben een drukkend effect op de energieprijzen", aldus Draijer.

Hij vindt dat de verwachte stijging van de consumentenprijzen met 0,15 procent wanneer de vijf kolencentrales sluiten, een punt waarover de ACM zich zorgen over maakt, wel meevalt. "Dat noem ik geen grote gevolgen." 


Ook uit Draijer kritiek op het punt van de ACM dat de CO2-uistoot wordt verplaatst in plaats van gereduceerd vanwege de Europees verhandelbare emissierechten.
"Dat geldt voor iedere vorm van beleid, dat is nu eenmaal het gevolg van een Europees handelssysteem waar we mee te maken hebben. Maar dat mag niet betekenen dat we moeten stoppen met reduceren. De ACM uit hiermee eigenlijk kritiek op dit Europese systeem", aldus Draijer. Hij gaat hierover in overleg met de Europese Commissie.

Bron: Nu.nl

<< Terug