01 mei 2014

Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes

Ikea breidt zijn aanbod van de bekende Zweedse vleesballetjes uit met een vegetarische en een kipvariant. De aanvulling op de menukaart is onderdeel van grotere, duurzame veranderingen in de bedrijfsvoering.

Lees verder...
15 april 2014

Heineken verdubbelt duurzaam energiegebruik

​​Het jaarlijkse duurzaamheidsrapport van Heineken laat vooruitgang zien. De Nederlandse bierbrouwer zorgde onder andere voor een verdubbeling van het aandeel duurzame energie.

Lees verder...
08 april 2014

App maakt duurzaamheid een spelletje

We willen onszelf allemaal wel duurzamer gedragen, maar in de praktijk blijkt dit lastig. Een applied game app moet hier verandering in brengen.

Lees verder...
27 maart 2014

Datacentra weinig transparant over herkomst stroom

​​Nederlandse datacentra geven maar mondjesmaat vrij waar hun stroom vandaan komt. Dat blijkt uit een rapport van de ontwikkelingsorganisatie Hivos.

Lees verder...
21 maart 2014

Televisiereclame Toon was misleidend, Eneco-spotje aangepast

AMSTERDAM (Energeia) - Eneco heeft op televisie op misleidende wijze reclame gemaakt voor Toon, het display dat klanten inzicht geeft in hun huishoudelijke energieverbruik. Dit heeft de Reclamecodecommissie (RCC) geoordeeld. De reclamewaakhond vindt de tv-spot "misleidend en daardoor oneerlijk" omdat Eneco Toon als gratis product aanprees zonder daarbij te zeggen dat dit alleen geldt bij het sluiten van een energiecontract met een looptijd van vier jaar.

Lees verder...
16 december 2013

Geen redding voor Greenium

​​De in zwaar weer verkerende energieleverancier Greenium Energy heeft geen deal bereikt met een geïnteresseerde potentiele partner. De deadline die bij de verkenning daarvoor werd gehanteerd was 15 december en pogingen om tot een samenwerking te komen bleken vruchteloos. Directeur Martin Valent van Greenium zegt dat half januari de knoop moet worden doorgehakt. Of er is dan een deal met een andere partij, of het besluit moet vallen Greenium "op te heffen".

Lees verder...
13 december 2013

SJOEMELSTROOM

​Het begrip ‘Sjoemelstroom’ wordt steeds vaker genoemd in gesprekken over  groene stroom. Er wordt gesuggereerd dat energieleveranciers sjoemelen met de inkoop van groene stroom en dat bedrijven en consumenten worden opgelicht en bedrogen. Ik vind dit erg kort door de bocht en voorbij gaan aan de eigen verantwoordelijkheid van een eindafnemer.

Lees verder...
19 november 2013

Nieuwkomer Greenium Energy in problemen, aandeelhouder grijpt in

Nieuwkomer Greenium Energy is door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op de vingers getikt: het bedrijf opereert nog steeds als een zogenoemd white label, en dat is tegen de regels. Bovendien -en wellicht belangrijker- bestaan enkele "financiële problemen", vertelt aandeelhouder Dick Ranzijn aan Energeia. Ranzijn is vastbesloten "de boel recht te trekken".

Lees verder...
13 november 2013

ConsuWijzer start campagne over overstappen

Vandaag start de campagne ‘Niets doen kost je poen’ van ConsuWijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De campagne moet consumenten prikkelen een vergelijkavond te plannen om hun contracten te checken en desgewenst over te stappen.

Lees verder...
08 november 2013

Backloading neemt belangrijke horde, maar in reactie daalt de CO2-prijs

​​"Eindelijk!" Inclusief het uitroepteken was dat de reactie van Eurocommissaris Connie Hedegaard (Klimaat) op de officiële adoptie door de Europese Raad van Ministers van het voorstel tot backloading van CO2-emissierechten. Dit komt neer op het uitstellen van veilingen van CO2-uitstootrechten om zo schaarste te creëren, zodat de prijs naar een gewenst niveau kan worden getild. Het backloadingvoorstel komt hiermee in de laatste fase.

Lees verder...
25 oktober 2013

Dutch Design Week: jurkjes met uitklapbare zonnecellen en solarbank

​​EINDHOVEN (Energeia) - Tijdens de Dutch Design Week die deze week plaatsvindt in Eindhoven speelt energie een belangrijke rol. Verschillende ontwerpers haken in op het thema energietransitie. Vooral zonne-energie blijkt populair onder de creatievelingen, om opladen van de telefoon altijd en overal mogelijk te maken.

Lees verder...
13 oktober 2013

CONSUMENTENCOLLECTIEVEN – GEWOON NIET DOEN

​​In de afgelopen week kwamen me weer twee nieuwe consumentencollectieven onder ogen. Het Eindhovens Dagblad deed me een aanbod om deel nemen aan hun collectief en ook de Telegraaf organiseert een wakkercollectief voor al die slapende energieconsumenten. Daarnaast kun je nog aansluiten bij het collectief van Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de ANWB. Allemaal onder het mom van ‘samen staan we sterk’ en ‘massa = kassa’. 
Hoe maak je als consument nu een keuze uit al deze partijen die weer een collectief vormen en allemaal gebruik maken van hun onafhankelijke vertrouwenspositie? Heel simpel, niet doen!

Lees verder...
26 september 2013

Kamp houdt vast aan sluiting kolencentrales

Minister Henk Kamp van Economische Zaken houdt vast aan de sluiting van vijf kolencentrales zoals afgesproken in het Energieakkoord. 

Lees verder...
26 september 2013

'Sluiting kolencentrales is kartelafspraak'

De voorgenomen sluiting van de vijf kolencentrales zoals dat in het energieakkoord is afgesproken, is een kartelafspraak, nadelig voor de consument en levert weinig milieuvoordeel op.

Lees verder...
24 september 2013

Intraday-prijzen Ice-Endex per 2014 foetsie, Vemw oppert eerdere slotstand

LONDEN/AMSTERDAM (Energeia) - Energiebeurs Ice-Endex stopt met de publicatie vanintraday-noteringen. Per 2014 worden de middagnoteringen in de ban gedaan. Dat heeft Ice-Endex deze dinsdag bekend gemaakt via een mededeling aan beursleden. Na de jaarwisseling worden alleen nog end of day-prijzen gepubliceerd.

Lees verder...
23 september 2013

Wereldrecord crowdfunding: Windmolen in luttele uren uitverkocht

Binnen enkele uren hebben 1.700 Nederlanders zojuist €1,3 mln opgebracht om samen een windmolen te kopen. Een absoluut wereldrecord op het gebied van crowdfunding.

Lees verder...
21 september 2013

RWE wil 200 banen in Nederland schrappen

​​NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE wil bij het onderdeel Generation SE 3400 van de ongeveer 18.000 arbeidspaatsen schrappen. In Duitsland verdwijnen ongeveer 2300 banen, in het Verenigd Koninkrijk 900 en in Nederland 200. Dat heeft een anonieme bron die bekend is met het bedrijf zaterdag gezegd.

Lees verder...
20 september 2013

Samen stroom inkopen is goedkoper

De energierekening kan dalen als grote groepen consumenten gezamenlijk elektriciteit inkopen en direct met de leveranciers onderhandelen.

Lees verder...
12 september 2013

PvdA tegen boren schaliegas

De PvdA in de Tweede Kamer blijft voorlopig tegen proefboringen naar schaliegas in Brabant en de Noordoostpolder.

Lees verder...
11 september 2013

Nuon neemt groot windmolenpark in gebruik

Energiebedrijf Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, heeft woensdag zijn grootste windmolenpark op het Nederlandse vasteland officieel in gebruik genomen.

Lees verder...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35