Emissiereductiecertificaat (VER)

Een VER is een Verified Emission Reduction credit. VER’s worden gecreëerd voor vermeden emissies uit duurzame projecten die voldoen aan een vrijwillig ontwikkelde standaard. Hierdoor kunnen er toch CO₂-credits gekocht worden van een project dat in een land ligt dat het Kyoto-protocol NIET heeft ondertekend. Het betreft tevens credits van projecten in de aanloopfase naar de CDM (Clean Development Mechanism) goedkeuring. In deze fase kan een projecteigenaar besluiten om zijn project voor VER te certificeren om zo alvast inkomsten te genereren uit de vermeden CO₂-uitstoot.

Aangezien de markt voor Groengascertificaten  op dit moment nog zeer klein is, bestaat er bij gas een alternatief. Daarbij wordt de CO₂-uitstoot bepaald, die gepaard gaat met de verbranding van het gas. Deze CO₂-uitstoot wordt vervolgens gecompenseerd met zogenaamde emissiereductiecertificaten (VER’s). Dit type certificaten kan worden ingekocht bij een energieleverancier of als los product op de markt (via een handelaar of broker). In combinatie met gas wordt dit ‘klimaat gecompenseerd gas’ genoemd.

Terug naar kennisbank
WattAnders maakt gebruik van cookies

WattAnders.nl maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website. Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacybeleid.