TTF

TTF (Titled Transfer Facility) is de virtuele handelsplaats waar gas verhandeld wordt. Op de website van ICE-ENDEX worden op werkdagen de groothandelsprijzen van gas op TTF gepubliceerd. Deze prijzen geven een goede indicatie van prijsontwikkeling van gas. Tot vijf jaar in de toekomst worden de prijzen voor gas op TTF via ENDEX gepubliceerd.

Gas  wordt  verhandeld op een groothandelsmarkt. De groothandelsmarkt is een termijnmarkt (ook wel forwardmarkt of futuremarkt genoemd), waar gas in standaardblokken wordt verhandeld voor levering in de toekomst. De groothandelsprijs van gas wordt bepaald door de ontwikkeling van de prijs van olie en kolen (als alternatief voor gas) en door economische (vraag en aanbod), geopolitieke (oorlog, kernramp) en meteorologische (het weer) ontwikkelingen.

Het aandeel van het groothandelsdeel binnen de totale leveringsprijs exclusief  energiebelasting en netwerkkosten bedraagt in de regel meer dan 90%. Aangezien het niet vooraf duidelijk is wat het juiste moment is om het groothandelsdeel vast te leggen, is het belangrijk om bij het inkopen van elektriciteit te werken met een inkoopstrategie. Met behulp van de ICE Endex Dutch TTF Gas Base Load-prijzen is het mogelijk om de totstandkoming van de uiteindelijke leveringsprijs voor gas transparant te maken. Voor meer informatie kijk hier.

Terug naar kennisbank
WattAnders maakt gebruik van cookies

WattAnders.nl maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website. Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacybeleid.