ENDEX (ICE-ENDEX)

Elektriciteit en gas worden verhandeld op een groothandelsmarkt. De groothandelsmarkt (ENDEX) is een termijnmarkt (ook wel forwardmarkt of futuremarkt genoemd), waar elektriciteit en gas in standaardblokken worden verhandeld voor levering in de toekomst. De prijs van een standaardblok op de groothandelsmarkt komt tot stand door de ontwikkeling van de kostprijsbepalende factoren voor de productie van elektriciteit en gas. De groothandelsprijs van elektriciteit wordt bepaald door de ontwikkeling van de prijs voor gas, kolen, olie en CO₂-emissierechten en door economische (vraag en aanbod), geopolitieke (oorlog, kernramp) en meteorologische (het weer) ontwikkelingen.

Het aandeel van het groothandelsdeel binnen de totale leveringsprijs exclusief  energiebelasting en netwerkkosten bedraagt in de regel meer dan 90%. Aangezien het niet vooraf duidelijk is wat het juiste moment is om het groothandelsdeel vast te leggen, is het belangrijk om bij het inkopen van elektriciteit te werken met een inkoopstrategie. Op ICE-ENDEX worden groothandelsprijzen weergegeven voor de levering van elektriciteit en gas in de komende jaren. Tot vier jaar in de toekomst worden de prijzen voor elektriciteit via ICE-ENDEX gepubliceerd. Voor meer informatie klik hier.

Terug naar kennisbank
WattAnders maakt gebruik van cookies

WattAnders.nl maakt gebruik van functionele cookies die nodig zijn voor de werking van de website. Pagina statistieken worden anomiem opgeslagen in Google Analytics. Voor meer informatie zie het privacybeleid.